Podejście do diety w naszym życiu bywa różne. Niektórzy zaniedbują ją całkowicie, inni podporządkowują jej swój dzień a czasem i całe życie. Niewątpliwie jednak dieta sama w sobie jest stylem życia nas wszystkich. Ciężko byłoby bowiem znaleźć osobę która nie posiada żadnej diety, ponieważ takowa osoba musiałaby nie jeść i nie pić nic. W dzisiejszych czasach gdzie każda sekunda jest na wagę złota, a ludzie większą część dnia spędzają w samochodach i biurach ciężko nam właściwie uzupełnić wszystkie mikro i makro elementy niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu, w niektórych przypadkach wyżej wymienionych elementów może poprostu brakować. Suplementy zatem mogą być skutecznymi narzędziami do poprawy o zdrowie i poprawę. Dlatego właśnie bardzo istotne jest to jak dodatkowo uzupełniamy dietę tak, aby nasze ciała mogły prawidłowo egzystować i się rozwijać
O jakie witaminy warto zadbać?
Na samym początku warto zadać sobie pytanie, czym są witaminy? Otóż są to niskocząsteczkowe związki organiczne, a ich niewielka ilość w organizmie człowieka jest niezbędna dla procesu wielu procesów metabolicznych. Dla wielu organizmów, w tym zwierząt i ludzi, są związkami egzogennymi i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Witamina A
Witaminą A nazywać będziemy wszystkie związki chemiczne należące do grupy karotenoidów. Stanowią one składniki odżywcze które są niezbędne dla naszego organizmu. Witamina A to witamina która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Najważniejszym związkiem w grupie uznaje się retinol.
Witamina A wspomaga wzrost komórek, wpływa na funkcje odpornościowe, rozwój płodu i prawidłowy wzrok. Jest także przeciwutleniaczem który zapobiega rozwoju niektórych nowotworów
Witamina B1
Zwana jest także tiaminą, jest absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, nerwów, serca i mięśni. Ta witamina ma ogromny wpływ na nasz energetyczny metabolizm, pozwala przekształcać tłuszcze, węglowodany i białka w energię. Wyżej wymieniona witamina występuje w dużych ilościach w pełnych ziarnach, takich jak soczewica, zielony groszek czy pieczywo pełnoziarniste.
Witamina B3
Czyli inaczej niacyna, tak jak wyżej wymieniona tianina odgrywa w metabolizmie energetycznym bardzo ważną rolę. Jedną z jej podstawowych funkcji jest przekształcanie żywności w energię. Niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jest także odpowiedzialna za zachowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Witamina jest wchłaniana w jelicie i żołądku,
Witamina B7
Tej witaminie przypisana jest także inna litera a mianowicie możemy spotkać ją pod nazwą „Witamina H”. Korzyści z suplementacji tą witaminą to między innymi poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci, wsparcie dla gospodarki glukozową i zmniejszenie objawów neuropatii. Wyżej wymieniona witamina zwana jest także biotyną, wykazuje ona korzystny wpływ na poprawny metabolizm, a dokładnie bierze ona udział w rozpadzie aminokwasów.
Witamina C
Naukowa nazwa tej popularnej witaminy to kwas askorbinowy. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu. Kwas askorbinowy sam w sobie, pochłania żelazo i działa jako przeciwutleniacz. Można również wyszczególnić jego bardzo korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiega chorobom układu krążenia oraz prenatalnym problemom zdrowotnymi.
Witamina D
To inaczej Calciferol, który odgrywa kluczową rolę w wykorzystaniu przez organizm wapnia i fosforu. Jego działanie można zauważyć poprzez zwiększenie ilości wapnia wchłanianego z jelita cienkiego, pomagając w tworzeniu i utrzymaniu kości.
Działanie witaminy D wpłynie korzystnie na organizm, zwiększając odporność i kontrolując wzrost komórek, może chronić przed chorobą taką jak osteoporoza czy wysokim ciśnieniem krwi a także rakiem i innymi chorobami. Dzieci szczególnie potrzebują odpowiedniej ilości witaminy D, aby mieć mocne kości i zdrowe zęby,