Ekologia: marnowanie zasobów żywności
fot.unsplash.com

Z roku na rok coraz większa świadomość ekologiczna sprawia, że jako globalne społeczeństwo przestajemy traktować zagadnienia dotyczące dbania o środowisko jako modę. Dziś dla wielu młodych osób kwestia wielkich koncernów niszczących naszą planetę to realny problem. Każdy człowiek powinien zastanowić się w jaki sposób może dołożyć coś od siebie, by choć trochę ulżyć matce naturze. Ale jak można to zrobić? W poniższej serii artykułów postaramy się odpowiedzieć na kilka zagadnień dotyczących tego tematu. W tym artykule przyjrzymy się dokładnie problemowi marnowania żywności. W kolejnym przedstawimy propozycje gotowych rozwiązań które pozwolą ci efektywnie oszczędzać wodę. 

Bycie ekologicznym nie zawsze będzie wiązało się z radykalnymi zmianami swoich nawyków. Nie oznacza też zwiększenia wydatków, które skutecznie uszczuplą twój portfel. Poniżej Przedstawimy ci kilka dobrych sposobów, by zacząć dbać o swoje środowisko. Nie musisz stosować wszystkich zmian odrazu ale miej na uwadze, że nawet drobna zmiana podreperuje zdrowie naszej planety. Oto tematy nad którymi możesz się pochylić:

Ekologia: marnowanie zasobów żywności
fot.unsplash.com

W jaki sposób jeść rozsądnie i jednocześnie unikać marnowania pożywienia?

Statystyczny polak wyrzuca aż trzydzieści trzy procent pożywienia znajdującego się w jego lodówce z powodu upłynięcia terminu przydatności do spożycia. Spowodowane jest to najczęściej zbyt dużą ilością żywności która jest kupowana przez nas w supermarketach. Co powinieneś wiedzieć, żeby nie popełniać tego samego błędu tak jak co trzeci polak?

– Najważniejsze to abyś pamiętał, żeby nie iść do sklepu gdy odczuwasz głód lub pragnienie. W sklepach wielki powierzchniowych stoiska ze świerzym pieczywem czy wędlinami wydzielają silny zapach który pobudzi twoje zmysły. W tym momencie podświadomie zrobisz zakupy „na zapas”. Istnieje niewielka szansa, że tego nie zrobisz ale będzie wiązało się to z wojną między twoimi świadomymi potrzebami konsumpcji a instynktem przetrwania który rozkaże ci zabranie jedzenia na zapas w przypadku kiedy miałbyś po raz kolejny odczuwać głód.

– Zrób listę rzeczy które ci są potrzebne, warto zaplanować zakupy. Jeśli pójdziesz do sklepu z wcześniej przygotowaną listą i kupisz tylko te rzeczy które będą znajdowały się na wyżej wymienionej liście to ryzyko na to, że zakupisz rzecz która jest ci zbędna spadnie do zera. Najlepiej iść do sklepu z listą zakupów którą możesz w łatwy sposób stworzyć w jednej z wielu aplikacji w swoim smartfonie.

– Kolejna kwestia to planowanie posiłków i przygotowanie porcji odpowiedniej wielkości. Zacznij rozpisywać swój jadłospis to ważne jeżeli chcesz być świadomy tego co jesz i w jakich ilościach. Jeśli tego nie zrobisz to skomponowanie dobrej listy zakupów graniczy z cudem.

Powinniśmy również zwracać uwagę na to, jak szybko te potrawy się psują. Nawet jeśli kupiłeś lub przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz je później przerobić na coś innego. Możesz ją zamrozić albo zakonserwować. Nadwyżki dobrej żywności możesz również oddać najbardziej potrzebującym, osobom, które żyją w skrajnym ubóstwie lub organizacjom, które takim osobom pomagają. 

Ekologia: marnowanie zasobów żywności
fot.unsplash.com

Zostań freeganem!

Freeganizm jest formą bojkotu obecnej w dzisiejszych czasach nadmiernej konsumpcji, gdzie etyka najczęściej przegrywa z chęcią zysku i powiększenia swojego kapitału. Pojęcie to łączy ograniczenie uczestnictwa w gospodarce konwencjonalnej to znaczy takiej w której znaczna część jedzenia ląduje w koszach na śmieci z ideą weganizmu polegającego na rezygnacji z wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście freeganizm nie ogranicza się tylko do jedzenia. Jest z nim związana również idea squatiingu, czyli wykorzystywaniu miejsc opuszczonych tzw. pustostanów, które są przerabiane zarówno na domy mieszkalne jak i ośrodki kultury alternatywnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here