Jak zrobić Ramen w domu
fot.unsplash.com

Chcesz zacząć eksperymentować w kuchni? Fascynuje cię kuchnia japońska? Może masz dość wydawania sporych sum na jedzenie na wynos czy w restauracji i chcesz samodzielnie coś ugotować? Spróbuj Ramenu? Co to jest, jak się to przyrządza i co należy posiadać w kuchni? Odpowiadamy!

Czym jest Ramen?

Ramen (jap. 拉麺 bądź ラーメン) to zupa z makaronem/kluskami. Jest to jedne z najpopularniejszych dań japońskich, podobnie jak i sushi. Składa się z bulionu, makaronu i wielu dodatków, które różnią się w zależności od kucharza. Japońskie słowo „rāmen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” (拉麺), oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach.

Co dodaje się do Ramenu?

Ramen to nie tylko sam bulion. Do bulionu, oprócz klusek, dodaje się różne składniki, m.in.:

  • chāshū – plastry pieczonej lub duszonej wieprzowiny;
  • wakame;
  • negi, cebula siedmiolatka;
  • nori – wodorosty;
  • jajka na twardo lub półtwardo;
  • nasiona sezamu;
  • pędy bambusa, shinachiku lub menma;
  • moyashi, mame-moyashi – surowe lub gotowane kiełki fasoli;
  • kamaboko – pasta rybna zagęszczona skrobią, formowana w wałeczki;
Jak zrobić Ramen w domu
fot.unsplash.com

Rodzaje Ramenu

Tak, jak już wyżej wspominaliśmy nie ma jednego, konkretnego przepisu na Ramen. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, gdzie jest on przygotowywany, przez kogo i co ma się „pod ręką”. Wyróżnia się kilkadziesiąt typów dania. Do najpopularniejszych należą:

  • shio-rāmen – stanowi odmianę najbardziej podobną do typowych chińskich zup. Jest rodzajem lekkiego, odtłuszczonego rosołu, przyrządzanego na bazie kurzego mięsa lub wieprzowiny. W jej skład wchodzi głównie drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa;
  • tonkotsu-rāmen – gotowany na wieprzowych kościach. W efekcie posiada gęstą konsystencję i jest dość tłusty. Do zupy dodaje się niewielkie ilości warzyw i czasem mięsa. Bywa serwowany z pastą z nasion sezamu;
  • shōyu-rāmen – rosół z kurczaka, czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny. Doprawiony sosem sojowym, jest ciemniejszy od innych rodzajów. Główne dodatki: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. Tę odmianę przyprawia się na ostro przez dodanie czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego;
  • miso-rāmen – odmiana potrawy, pochodząca z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku.
  • chāshū-rāmen – plastry pieczonej wieprzowiny podawane w misce z kluskami rāmen.
  • tsukemen to odmiennie serwowane danie, w którym zupa i makaron podawane są w osobnych miskach. Makaron jest gotowany i schładzany, a następnie umieszczany w oddzielnej misce. Proces chłodzenia makaronu (ma na celu wydobycie jego smaku) jest główną różnicą między tsukemen a rāmen. Zaletą jest to, że można kontrolować, ile makaronu zanurzyć w zupie, jeśli chce się bardziej cieszyć jego smakiem.

źródło: wikipedia.pl

Jak zrobić Ramen w domu
fot.unsplash.com

Jak zrobić Ramen w domu?

Teraz gdy wiesz już czym jest Ramen i co się do niego dodaje, mógłbyś łatwo odtworzyć to w domu. Zacznij więc od składników. Możesz kupić je osobno lub w gotowych zestawach. Jeśli robiłeś wcześniej sushi to jest duża szansa na to, że część potrzebnych elementów posiadasz w swojej szafce, jeśli nie, mamy dla ciebie kilka gotowych zestawów, które możesz kupić:

  1. Zestaw Zupa Ramen Pasta Miso Shiitake Sos Sojowy [Allegro]
  2. Blue Dragon – Zestaw do przygotowania zupy Ramen [Auchan]
  3. [HOUSE OF ASIA] Zestaw do przygotowania zupy ramen 300 g + 150 ml + 75 g + 30 g

Ewentualnie możesz także zakupić gotowy ramen, który choć nie jest identyczny, jak oryginalny, z pewnością podpowie ci czy ten smak choć trochę ci pasuje.

Zupa Ramen duża micha 114g b. ostra od kimchi.pl

Po przepisy odsyłamy cię tutaj:

Ramen Shoyu z wieprzowiną. Japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami – kwestiasmaku.com

Ramen. Nasz prosty sposób na japoński rosół – whiteplate.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here